biekesblog


woensdag 24 juli 2019

Dag 19: The great escape


Kent u die scène uit de film 'The Great Escape', waarin Steve McQueen een half Duits leger te slim af is en de vliegende vlucht neemt op de motor? Aan die scene moest ik denken toen de ongekroonde keizer der ontsnappingen, de guru van escapisten op twee wielen, Thomas De Gendt, welgeteld 1 minuut na de officiële start ene versnelling hoger schakelde. De befaamde De Gendt-tactiek is even simpel als briljant: gewoon meteen heel hard rijden en hopen dat de rest niet kan of wil volgen, op een groepje snoodaards en overmoedigaards na.

Het vluchtgroepje van de dag was een groep, een minipeloton vol rouleurs en kansenwagers, waaronder 5 landgenoten. Maar de hoofdrol was opnieuw voor de hitte. Omringd door ventilatoren en met onze voeten in een teil ijswater staarden wij naar het scherm, waar renners kreunden en om hun moeder riepen. José en Michel wezen ons herhaaldelijk op de uitdagende temperaturen, om de lijdensweg van de dag van extra drama te voorzien.

Ik keek afgunstig naar het ijsvest waarmee Laurens De Plus op de foto ging, een soort bodycooler van aaneengestikte ijszakjes, een item waar een beetje slimme marketeer de komende klimaatopwarmende jaren rijk mee zal worden. Peter Sagan, de komiek van de Tour, stond op de ochtendfoto met een gezicht vol weerzin, dat van een schoolkind op 1 september. Maar heet of niet, er werd gekoerst, en snel ook.

De dapperste, coolste en meest gewiekste aller vluchters bleek een flandrien in Italiaanse verpakking. Matteo Trentin, een genereuze coureur die ook van Vlaamse koersen en kasseien houdt, was de rest te snel af en liet zich niet meer beteugelen. Niet dat resterende vluchters het niet probeerden, maar met gaargekookte hersens en oververhitte spieren is het lastig fietsen.
“Ik probeerde cool te blijven,” hijgde Dylan Teuns na. “Maar ik zie echt af.”

Hij was niet de enige. Vooraan in het peloton zagen we de doorgaans beheerste en onbewogen Tony Martin concullega Luke Rowe een nijdige schouderpor geven, een soort actie waar hij volstrekt niet om bekend staat. De Tour doet gekke dingen met een renner. De hitte ook. Benieuwd of er een sanctie van komt, maar dat zit er wel in.

De rouleurs, baroudeurs en punchers hebben hun kansen gehad en hun hoop opgeborgen. Nu is het aan de protagonisten van het klassement. De dagen der waarheid zijn aangebroken.
-->

Geen opmerkingen:

Een reactie posten