biekesblog


dinsdag 23 juli 2019

Dag 18: Hoezo waaiers?

13u00: Renners hopen op inkorten, of liever nog: annuleren van de etappe. Frederik Backaert maakt duidelijk dat hij vandaag niet de ontsnappingspineut wil zijn, ook niet met een koolblad onder z'n helm. Tim Wellens wordt uit z'n ijsbad gehesen en in een mega icepack gewikkeld op de rollen gezet.

13u35: Christian Prudhomme waait de renners koelte toe met een rood doekje. Niemand bedankt hem.

13u37: 5 renners (Rossetto, Bak, Gougeard, Ourselin en Wisniowski) vertonen accute verschijnselen van een zonnesteek en ontsnappen uit het gekkenhuis genaamd peloton. Niemand weet waarom.

13u45: Tony Martin, de generaal van het peloton, neemt plaats achter het stuur en trapt gestaag het gaspedaal in, een wrede grijns om zijn stoïcijnse mondhoeken, de ijskoude blik op oneindig.

13u46: Ik kijk naar Tony Martin die een weerloos peloton vooruit sleurt. Ik bedenk dat ik daar een screensaver van wil voor op moeilijke dagen.

13u49: Stéphane Rossetto, het kortste lontje van de troepen, wil er alleen vandoor. Hij wordt bijtijds bij zinnen gebracht door de medevluchters. Rosetto's teller telt intussen 700 kilometer in de aanval, zijn verbale aanvallen buiten beschouwing gelaten.

14u00: De vijf vragen zich collectief af wat hen bezielde en stellen een beurtrol op voor het afvegen van kwakjes gesmolten asfalt van elkaars achterwiel.

14u32: Tony rijdt vooraan en ziet niet om. Achter hem wordt ingehouden gejammer en gekreun waargenomen.

14u33: Al die dwingende oproepen om veel water te drinken eisen z'n tol: ik ga al voor de derde keer deze etappe naar de wc.

14u37: Geraint Thomas valt. Niemand weet hoe of waarom. Vermoedelijk wou hij een koelere fiets.

14u42: Andre Greipel is in slaap gesukkeld, ontwaakt met een schok en zet zich in de achterste wagon van de Ineos Trein, gewapend met een virtueel zweepje. Andre mag nooit stoppen met koersen.

15u15: Tussensprint. Niemand doet mee. Bak, die per abuis vooraan rijdt, mag de punten meenemen. Het zal de rest bakworst wezen.

15u21: De ploegwagens raken door hun voorraad ijs en bidons heen. Ploegleiders manen renners aan sneller te rijden, kwestie van de finish te bereiken voor alles op is.

15u43: Een klimmetje. In het peloton worden telefoonnummers van huurmoordenaars uitgewisseld om de parcoursbouwer te elimineren.

15u45: Plassen. Fuck al dat water.

16u00: Fabien Grellier raakt in de knoop met een bevoorradingszakje. Zelf krijg ik ook een hongertje.

16u31: Iemand roept luid "waaiers!" in het peloton. Prompt verschijnen renners van benauwde klassementsploegen vooraan, doodsangst in de holle ogen.

16u45: Thomas De Gendt lurkt aan z'n 27ste bidon van de dag. Hij lust ook nog wel een gelletje.

16u59: Fuglsang en Bol vallen. Bol klimt op automatische piloot weer op z'n fiets. Fuglsang zet z'n helm af en schudt van "Nee. Het is mooi geweest." Ik schrap de derde renner uit m'n Sporza team. Exit Jacob.

17u13: Tony Martin vindt het welletjes en zet zich opzij. Sneu. Ik wilde gerust nog even naar Tony kijken.

17u15: Hoezo waaiers? Waar blijven die waaiers? Beloven, ja! Ik ga op zoek naar m'n kersenhouten Spaanse waaier, ergens onderin een rommellade en wuif mezelf net genoeg koelte toe om wakker te blijven.

17u29: De vluchters hebben nog 50 meter voorsprong. Net genoeg om het parcours over te steken om een brood en een halve kilo gemengd gehakt, denkt een mevrouw.

17u30: Een mevrouw steekt het parcours over om een brood en een halve kilo gemengd gehakt, een paar meter voor het aanstormende peloton. Die arrogante fietsers denken echt dat ze zich alles kunnen permitteren, denkt de verbolgen mevrouw.

17u31: Einde vlucht. "Wie z'n stomme idee was dit?", vraagt een woedende Rossetto aan Bak, Gougeard en de rest.

17u32: Elia Viviani zit in een zetel op 4 wieltjes. Niet de zijne. Wel die van Richeze en Morkov.

17u32: Uit het zinderende niets duikt een kleine Australische springbok op. De springbok stormt als eerste over de meet. De wieltjes van Viviani rollen. Met de ogen weliswaar. Elia druipt af. Arme Elia.

17u34: Tommy en Timmy komen hand in hand over de meet. Volgens mij hebben ze nu al zin in hun final breakaway. Ik wou dat ik Tommy en Timmy was, maar dan op een koelere dag.

17u45: Nog 5 dagen, waarvan er vier met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid spannender worden dan dit.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten