biekesblog


vrijdag 7 juli 2023

TdF2023: Schaak

 De 'Kleine van Mere' over zijn indrukwekkende Tour van 1976: "Ik had maar 1  doel: winnen" - WielerVerhaal

De Belgische heerser van de Tourmalet heet niet Eddy, maar Lucien. Drie keer kwam de kleine van Mere als eerste boven op de mythische col. Acht keer finishte Lucien in Parijs met de bollentrui, een klassement dat nog niet compleet verknoeid was door onnozele puntensystemen en exclusief gereserveerd bleef voor de oerklimmers.

Wanneer Lucien thuiskwam van de Tour stonden duizenden mensen hem op te wachten in Mere, waar het feest wekenlang doorging en ooit zo compleet ontaardde dat de gevierde winnaar onder politiebegeleiding naar een hotel moest worden geëscorteerd omdat hij z’n eigen huis niet binnen geraakte. Van Impe’s trouwe rechterhand was René Dillen, een oerdegelijke all-rounder zonder veel persoonlijke ambitie, met als voornaamste wapenarsenaal een tasje rond z’n nek met daarin het parcours van de etappe, een flessenopener en 100 Franse francs om onderweg de cafébazen te betalen voor een paar flesjes cola of bier, als aanvulling voor de twee karige bidons waarmee renners desttjds op pad werden gestuurd. 

Toen Lucien op koers lag om de Tour van ’76 te winnen stuurde hij René om een bidon. Cyrille Guimard, een omhooggevallen ploegleider met de allure van een keizer, weigerde hem er een mee te geven. Lucien liet zich geërgerd afzakken tot bij de ploegwagen en slingerde Guimard “Tu es un con” naar het hoofd, een waarheid als een tochtige koe, en bleef naast zijn sportdirecteur rijden tot hij z’n bidon kreeg.

Guimard eiste verontschuldigingen, die hij niet kreeg, en vond er niets beter op dan de ploeg te bevelen niet meer voor hun kopman te rijden. De vrouw van Lucien moest inderhaast overgebracht worden naar Frankrijk om koppige Lucien tot excuses te bewegen en de gemoederen te bedaren. Toen Lucien in Parijs werd gehuldigd verklaarde Guimard met een uitgestreken gezicht dat de Tourwinst uiteraard te danken was aan zijn feilloze tactiek. Guimard had geluk dat er nog geen sociale media bestonden om hem publiek en onsterfelijk belachelijk te maken.

 

Vandaag wordt koerstactiek slim uitgezet op een schaakbord, pion voor pion, met meesterknechten die satellieten of Wout heten, die monden doen openvallen en die niet uitgerust worden met zakgeld, maar met hoogtestages, een doorwrocht plan, heldere directieven en hi-tech oortjes. Dat klinkt misschien saai, maar het levert zinderende televisie op, met commentatoren die hun spreektijd besteden aan de vraag waarom ploeg X Y doet en wat renner Z voor ogen heeft vandaag. Het heugelijkste nieuws is dat zelfs de meest gewiekste en gewaagde koerstactiek overruled kan worden door wanstaltig veel talent, volharding en een mindset van staal. 

Parijs is verder dan 5 dagen geleden en dat is uitstekend nieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten